Om glasögon

Det finns en mångfald olika sorter av glasögon. De största skillnaderna ligger i behandlingen av glaset samt typen av bågar. Faktum är att – trots namnet – så är glasögon inte alltid ens gjorda av glas. Billiga glasögon tillverkas istället ofta av plast, och då är för det mesta även bågarna av plast. Mer exklusiva glasögon, såsom designermärken, har som regel bågar av metall och linser av glas.

Slipning av linser

Linserna slipas för att erhålla önskad korrigering. Många billiga glasögon säljs också med förslipade, generiska linser vilket sällan innebär särskilt goda resultat. En synundersökning behövs alltid för det första paret glasögon, men därefter går det utmärkt att köpa glasögon på nätet. Det blir billigare och du betalar ofta mindre för högre kvalitet än vad du skulle göra i butik.

Bågarnas material

De flesta bågar som säljs tillverkas av plast är av materialet Cellulosaacetat. Cellulosaacetat är relativt enkelt att anpassa och justera. Det är dessutom ett mycket lätt och hållbart material som är tåligt mot repor. Nackdelen är att bågarna blir känsliga mot yttre tryck och lätt kan skadas om man råkar lägga något på dem.

Merparten av mer exklusiva glasögon tillverkas av aluminium, rostfritt stål eller titanium. Dessa material är lite tyngre och inte lika formbart, men desto mer hållbara. Som regel kostar dessa material betydligt mer än plastmaterial men å andra sidan kan man ofta behålla bågar av exempelvis titan i många år. Det blir därmed lite dyrare vid köptillfället men billigare om man ser det över en längre period.