Köpa glasögon

Funderar du på att köpa glasögon, kanske för första gången? Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på, och risken är stor att man mer eller mindre blir lurad att betala ett högt pris om man litar blint på sin optiker. Bäst är att ha så mycket koll som möjligt själv eftersom man då kan göra ett bättre och smartare val.

 

Börja med synundersökning

Ett första steg för den som inte tidigare haft glasögon är att genomgå en synundersökning. Det går snabbt, enkelt och smärtfritt och görs hos närmaste optiker. Det kostar vanligtvis ett par hundra kronor och låter dig veta vilken slags korrigering du behöver. Anteckna och spara vilket eller vilka synfel du har inför framtiden. Du kommer behöva informationen när du är klar att köpa glasögon.

Glas är mer än bara glas

Om du har koll på vilken korrigering du behöver är du beredd att välja glas. Det enklast möjliga glaset är ofta slipat en gång baserat på ditt synfel, och är som regel ganska billigt. Problemet är att det inte alltid räcker med att bara ha en slipning, något som många tyvärr erfar när de köpt sitt första par glasögon. Behandling mot reflexer (anti-reflex eller liknande termer används) är nästan också en nödvändighet, och kostar extra, för att man ska kunna se något på en solig dag. Vidare kan det vara svårt att använda solglasögon om man har ett kraftigare synfel, eftersom man då måste bära två par glasögon eller köpa speciellt slipade solglasögon. Ett smart val för den som tillbringar mycket tid i soliga eller ljusa miljöer (sommaren i allmänhet, men tänk på att snö reflekterar ljus under vintern) kan då vara att kombinera. Man kan nämligen köpa glasögon med solskyddsbehandling, vilket också kostar extra.

Snygga eller dyra bågar?

Själva glaset är ofta billigt i sin enklaste form, men de olika slipningarna och behandlingarna kan göra det ganska dyrt. En annan sak som spelar in är bågarna, som i praktiken säljs separat. Man köper nämligen bågar plus glas (eller tvärtom) och billigt glas kan sitta i dyra bågar eller tvärtom. Snygga bågar behöver dock inte vara dyra, eftersom man främst betalar för märket, precis som med bilar och så mycket annat. Tänk därför efter en extra gång när du väljer bågar – finns det kanske några med samma eller liknande design fast ett billigare märke?