Glasögon och linser

Många som har glasögon funderar vid något eller några tillfällen säkert på att prova på linser. Andra, som alldeles nyligen känner ett behov av att förbättra sin syn eller möta upp begynnande nedsättning i synen, kanske känner sig osäker på vad som är att föredra. Glasögon och linser har sina respektive för- och nackdelar som allt annat, och det är förståeligt att det kan vara lite förvirrande, särskilt för den som aldrig använt endera tidigare.

Glasögons fördelar och nackdelar

Glasögon, till skillnad från linser, kan användas för att korrigera en rad synfel som linser inte kan lösa. Med andra ord är glasögon tekniskt sett än idag överlägsna linser för komplexa synfel. Dessutom kan de användas som ett uttryck för bärarens stil, och det går lika mycket mode och trender i glasögon som i till exempel väskor och andra accessoarer.

En nackdel är att glasögon ofta ger ett utrymme längs med synfältets kanter som faller utanför korrigeringen vilket kan vara obehagligt för den som har sina första glasögon. Glasögon är förstås också mer ömtåliga eftersom man kan råka förlägga dem, sätta sig på dem eller tappa dem. Samtidigt kan det i vissa fall vara positivt eftersom man då har ett extra skydd för ögonen, till exempel om man befinner sig på något sandigt och blåsigt ställe, som en semesterstrand.

Linsers fördelar och nackdelar

Det praktiska är förmodligen den största fördelen med linser, eftersom man helt enkelt ”korrigerar felet” och är klar. Nu är linser förvisso ingen permanent eller nödvändigtvis enkel lösning men det är förstås smidigt att slippa tänka på var man senast lade glasögonen och så vidare. Utseendemässigt märks oftast ingenting vilket många som får synproblem senare i livet föredrar, eftersom de är vana vid att inte bära glasögon.

Nackdelar är bland annat att det i de flesta fall kan vara lite mer omständigt att sköta om linser än att ta på sig och ta av sig ett par glasögon. Det uppstår också ibland obehagliga situationer då en lins hamnar lite fel (lätt hänt om man kliar sig runt ögat till exempel) eller om linsen blir smutsigt. Det senare är kanske mer ovanligt inomhus men gäller lika väl för damm som irriterar ögat som sandstormar i semesterparadis.

Vad passar dig bäst?

I slutänden är det alltid individuellt vad som passar just dig bäst, men man bör också ha i åtanke att enbart linser är ett riskabelt äventyr. De allra flesta som bär linser har nämligen också glasögon. Därför rekommenderas alla som är på väg att korrigera sin syn för första gången att först och främst införskaffa glasögon. Då gör man en synundersökning och uppgifterna kan man spara för att senare skaffa linser. Vet man redan från början med sig att man ska skaffa linser kan man köpa lite enklare, billigare glasögon för att spara pengar.